04:09 | 29/9/20
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πριν ξεκινήσετε αυτό το χόμπι πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ικανό να σάς σκοτώσει αν δεν είστε ΑΠΟΛΥΤΟΣ σίγουρος για το τι κάνετε. Τα ρεύματα υψηλής τάσης δεν δέχονται πειραματισμούς! Αν θέλετε να ασχοληθείτε, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετετην συνδεσμολογία της όποιας συσκευής θέλετε να παρέμβετε, στην συνέχεια να μελετάτε το πως θα γίνει η υλοποίηση και τέλος εφόσον είστε σίγουροι να προχωράτε.
Αν δεν είστε σε θέση για τον οποιονδήποτε λόγο να ακολουθήσετε τα παραπάνω τότε δεν είναι για εσάς, μεταφέρετε τις ιδέες σάς σε κάποιον ειδικό ώστε να τις υλοποιήσει. Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια!
Ας ξεκινήσουμε. Μία συσκευή ή λάμπα που τροφοδοτείται με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) χρειάζεται φάση και ουδέτερο. Σε αντίθεση με το συνεχές ρεύμα (DC), στο εναλλασσόμενο δεν υπάρχει πολικότητα. Όσο ρεύμα περνάει από την φάση τόσο επιστρέφει από τον ουδέτερο. Για παράδειγμα σε μια πρίζα είτε συνδεθεί η φάση στα δεξιά είτε στα αριστερά θα είναι λειτουργική.
Αν μια συσκευή έχει εξωτερικά μεταλλικά μέρη τότε στο καλώδιό της υπάρχει και ο αγωγός της γείωσης που καταλήγει σε ένα σούκο αρσενικό φις, ώστε να προστατέψει τον χρήστη σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ή βλάβης της.
Αρσενικό φις σούκο
Για να υπάρχει προστασία όμως κατά της ηλεκτροπληξίας, διαρροών και βραχυκυκλώματος θα πρέπει κάθε εγκατάσταση να έχει ρελέ διαφυγής στον ηλεκτρολογικό της πίνακα.
Τριφασικός ρελές διαφυγής
Καλώδια: Τι αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα
Τα χρώματα των καλωδίων έχουν αλλάξει αρκετές φορές ανά τα χρόνια. Η χρωματολογία που ισχύει σήμερα είναι, για τις φάσεις μαύρο, καφέ, γκρι, για τον ουδέτερο μπλε και για την γείωση κιτρινοπράσινο.
Μονοφασικό καλώδιο με αγωγό γείωσης
Τριφασικό καλώδιο
Σε παλαιότερες εγκαταστάσεις ο ουδέτερος ήταν χρώματος γκρι και οι φάσεις μαύρο, καφέ, κόκκινο. Το κόκκινο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως φάση, από κάποιους ηλεκτρολόγους, ώστε να μην υπάρξει μπέρδεμα με το παλαιότερο πρότυπο που το γκρι ήταν ουδέτερος.
Διαβάστε επίσης: Πως βρίσκουμε τι είναι ο κάθε αγωγός αν τα χρώματα είναι λάθος ή δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε
Σχετικές ετικέτες:ηλεκτρολογικά
Σχετικά άρθρα